Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Όλα όσα έγιναν χθες στη Λάρα με σκάφος αναψυχής. Πως απαντά η εταιρεία


H ενέργεια των χειριστών σκάφους αναψυχής να προσεγγίσουν στην μοναδική παραλία της Λάρας και να αποβιβάσουν τους επιβάτες για μπάνιο προκάλεσε χτες την αντίδραση πολλών χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Το σκάφος που ελλιμενίζεται στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου διενεργεί τακτικά μίνι- κρουαζιέρες και προς την περιοχή του Ακάμα.
Η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λαμπρου μετά τις καταγγελίες που δέχτηκε επί του θέματος από το Κίνημα Οικολόγων , ανέφερε στο ΚΥΠΕ, πως επικοινώνησε τόσο με την Λιμενική αστυνομία όσο και με το Τμήμα Αλιείας.
Λειτουργός του τμήματος συνέχισε μετέβη επί τόπου χωρίς να διαπιστώνει πάντως ότι έχει προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά σε φωλιές χελώνων.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως λίγες είναι οι χελώνες που έχουν γεννήσει μέχρι τώρα ενώ και οι φωλιές τους βρίσκονται σε βάθος ενός περίπου μέτρου κάτω από την επιφάνεια της άμμου.
Από την πλευρά του ο Επαρχιακός γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων –συνεργασία Πολιτών Ανδρέας Ευλαβής κατήγγειλε ότι το συγκεκριμένο σκάφος όχι μόνο ανέβηκε στην ουσία στην ακτή αλλά προκαλούσε και ηχορύπανση αφού η ένταση της μουσικής όπως ανέφερε ήταν σε ύψη που οι υπόλοιποι λουόμενοι δεν μπορούσαν να ανεχτούν.
Κατήγγειλε επίσης ότι οι επιβάτες του σκάφους έσκαψαν στην ακτή και πιθανόν να έχουν προκαλέσει ζημιές σε φωλιές χελωνων.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας, στην περιοχή εφαρμόζεται διάταγμα για την περίοδο από 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κατά το οποίο κανένα σκάφος δεν μπορεί να προσεγγίζει τις δυο παραλίες της Λάρας τις οποίες επιλέγουν οι χελώνες για να γεννούν τα αυγά τους.
Το διάταγμα αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί, σύμφωνα με τους Οικολόγους, αφού οι χελώνες δεν προσεγγίζουν τις ακτές με ραντεβού, κατά την έκφραση του Ανδρέα Ευλαβή, αλλά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.



Απάντηση ιδιοκτήτριας εταιρείας για την αποβίβαση επιβατών στην παραλία της Λάρας 

Απάντηση στις σχετικές καταγγελίες και τις αναφορές που έγιναν χθες μέσω διαφόρων μέσων ενημέρωσης δίδουν με σχετική τους ανακοίνωση οι ιδιοκτήτες του σκάφους Wave Dancer 1,το οποίο χθες αποβίβασε επιβάτες στην παραλία της Λάρας σημειώνοντας πως οφείλουν να ενημερώσουν κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη της Κύπρου ως προς την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας και προς διευκρίνιση «και διαλεύκανση δόλιων ανακριβειών».
Το σκάφος προστίθεται στην ανακοίνωση, παρουσιάστηκε ότι δήθεν έκνομα βρισκόταν προσαραγμένο στη παραλία της Λάρας ενώ βάση του νόμου περί αλιείας Κεφ. 135, νομοθεσία 1989 η απαγόρευση για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι μόνο σε ισχύ κατά την περίοδο 1ηΙουνίου – 30ηΣεπτέμβριου.
Το σκάφος λειτουργεί από το 2006 και πραγματοποιεί την συγκεκριμένη κρουαζιέρα 3 φορές την εβδομάδα μόνο κατά την περίοδο 1 Απριλίου – 31 Μαΐου και 1 Οκτωβρίου – 23 Νοεμβρίου.
Από την 1η Ιουνίου και μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο στη παραλία λόγω της κείμενης νομοθεσίας και οι ιδιοκτήτες του σκάφους υποστηρίζουν πως κινούνται μέσα στα σαφή πλαίσια του νόμου.
Επιπλέον, βάσει των ιδίων δημοσιευμάτων (https://cyprus-mail.com) παρουσιάστηκε η απόλυτη αναληθής και αβάσιμη πληροφόρηση ότι οι επιβάτες του σκάφους μας, έκαναν πάρτι στην παραλίας της Λάρας. Σε καμία περίπτωση συνεχίζει η ανακοίνωση, "οι επιβάτες μας οι οποίοι είναι κατά μέσο όρο 40-70 ετών δεν προέβησαν στις δήθεν προαναφερθείσες ενέργειες".
Όπως αναφέρουν η ωριαία παραμονή του σκάφους στο χώρο, είχε ως ΜΟΝΟ σκοπό την επισκεψιμότητα της παραλίας και ως στάση για τους λουόμενους.
"Η περιβαλλοντική ευσυνειδησία είναι βασική αρχή και αξία της εταιρείας και για αυτό το λόγο καθοδηγούμε τις επιβάτες μας καθ’ολη τη διάρκεια της παραμονής μας στη παραλία να είναι φιλικοί και προστατευτικοί προς το περιβάλλον", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Επιπρόσθετα αναφέρουν πως δεν έχουν ουδέποτε αφήσει το παραμικρό σκουπίδι στη παραλία και απεναντίας, το πλήρωμα μαζεύει τα απορρίμματα που ίσως ανά καιρούς έχουν αφήσει προηγούμενοι επισκέπτες που είχαν πρόσβαση στην παραλία με άλλο μέσο εκτός τους σκάφους μας.
Τέλος, ως απάντηση στην απολύτως δυσφημιστική φωτογραφία που αναρτήθηκε σε άλλο μέσο δικτύωσης ( στη offsite.com.cy) και που φέρεται να δείχνει δύο μικρά παιδιά να έχουν σκάψει δίπλα σε φωλιά χελώνων στην παραλία, και λανθασμένα αναφέροντας και φωτογραφίζοντας τους ως επιβάτες του σκάφους , η εταιρεία ενημερώνει κατηγορηματικά ότι δεν ήταν επιβαίνοντες τους σκάφους , πράγμα το οποίο η συγκεκριμένη ιστιοσελίδα όφειλε πρωτίστως να διασταυρώσει και το οποίο μπορούν, όπως ισχυρίζονται, να αποδείξουν με αδιαμφισβήτητα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους.
Η ίδια φωτογραφία, συνεχίζει η ανακοίνωση, έχει επιμελώς και ανεύθυνα αναπαραχθεί απο διάφορα άλλα διαδικτυακά και τηλεοπτικά μέσα δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις για ανάμειξη του σκάφους μας στο συμβάν, όπως αναφέρεται
Η ανακοίνωση αυτή αποστέλλεται άνευ βλάβης και επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος και ενέργειας προς όσους δημοσίευσαν ή αναδημοσίευσαν με δόλο ή χωρίς ανεύθυνες και άδικες κατηγορίες προς την εταιρεία μας, καταλήγει η ανακοίνωση.



kype