Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

To Ινστιτούτου Κύπρου συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα για Κτίρια Νοσοκομείων Μηδενικών Ενεργειακών Απαιτήσεων στην περιοχή των Βαλκανίων



To Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC) του Ινστιτούτου Κύπρου, ανακοινώνει την έναρξη και τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτούμενο Έργο Διακρατικής Συνεργασίας Interreg Balkan-Med, “ZenH Balkan”: Κτίρια Νοσοκομείων Μηδενικών Ενεργειακών Απαιτήσεων, στην περιοχή των Βαλκανίων.


Το έργο ZenH Balkan στοχεύει στον καθορισμό  χαρακτηριστικών και προτύπων για Νοσοκομεία Mηδενικής Eνεργειακής  Κατανάλωσης (ZenH) στην περιοχή των νότιων Βαλκανίων, συμβάλλoντας στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού τομέα. Τα νοσοκομειακά κτίρια θεωρούνται σύνθετα συστήματα, καθώς απαιτούν αρκετές διαφορετικές ενεργειακές λειτουργίες (HVAC συστήματα ικανά να εξασφαλίσουν στο μέγιστο βαθμό συνθήκες άνεσης, υψηλή ζήτηση ζεστού νερού, εγκαταστάσεις κουζίνας κ.λπ.). Ενώ στην ΕΕ υπάρχει εκτενής περιγραφή για τον ορισμό των κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης των κατοικιών, των γραφείων και των ξενοδοχείων, δεν υπάρχει αντίστοιχη περιγραφή για κτίρια νοσοκομείων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (Zero energy Hospitals, ZenH).

Κύριος ανάδοχος και συντονιστής του Έργου είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, με εταίρους από τη Βουλγαρία, ΦΥΡΟΜ, Αλβανία, και τo Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC) του Ινστιτούτου Κύπρου από την Κύπρο.

Της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Κύπρου ηγείται η Καθηγήτρια Δρ. Δέσποινα Σεργίδη και υποστηρίζεται από την ερευνήτρια, Αρχιτέκτονα Στέλλα Δημητρίου.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι:
• Δημιουργία πρότυπων αναφοράς και κατευθυντήριων οδηγών σχεδιασμού ZenH
• Βελτίωση των τεχνικών οδηγιών και υιοθέτηση της έννοιας των κτιρίων ZEB (Zero Energy Building)
• Δοκιμή και έλεγχο των προτύπων αναφοράς ενεργειακής αναβάθμισης 7 νοσοκομείων σε κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (ΝΖΕΒ).

Στην Κύπρο θα γίνουν μελέτες ενεργειακού ελέγχου σε πέντε Νοσοκομεία, λεπτομερής ενεργειακή ανάλυση σε τρία νοσοκομεία και έλεγχος προτύπων αναφοράς ενεργειακής αναβάθμισης ενός Νοσοκομείου σε κτίριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (ΝΖΕΒ).

Το έργο ZenH Balkan έχει διάρκεια δύο χρόνων και θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2019.