Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Δεκάδες νεκρά πτηνά στη Λάρνακα

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας πληροφορεί ότι, στις 6 Φεβρουαρίου 2018, μέλη της εντόπισαν νεκρά, ένα νεαρό σπιζαετό του είδους Aquila fasciata και αριθμό κορακοειδών, σε χωράφι στην περιοχή του χωριού Μεννόγεια της επαρχίας Λάρνακας.

Κοντά στα νεκρά πτηνά εντοπίστηκαν νεκρά χοιρίδια και, εκ πρώτης όψεως, η αιτία θανάτου φαίνεται να ήταν η δηλητηρίαση, αφού τα πτηνά δεν είχαν εμφανή τραύματα, ενώ υπήρχαν και νεκρά έντομα πάνω στα χοιρίδια κάτι που συνήθως αποτελεί την πρώτη ένδειξη δηλητηρίασης. Ο νεκρός αετός δεν έφερε εξωτερικά τραύματα και μεταφέρθηκε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για περεταίρω εξετάσεις. Δείγματα στομαχικού περιεχομένου και ιστού έχουν διατηρηθεί για να σταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια για απομόνωση της ουσίας, η οποία δυνατό να προκάλεσε τον θάνατό του.
Σημειώνεται ότι το πιο πάνω περιστατικό είναι το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό στην επαρχία Λάρνακας εντός τεσσάρων μηνών. Υπενθυμίζεται ότι, αρχές Σεπτεμβρίου 2017, είχαν εντοπιστεί σε περιοχή του χωριού Μαρόνι νεκροί τρεις τσίφτηδες (μεταναστευτικά αρπαχτικά πτηνά).
Η δηλητηρίαση είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου αρπαχτικών πτηνών, χωρίς να είναι οι στόχοι των δηλητηρίων, αφού στόχος αυτών που τοποθετούν δηλητήρια είναι σαρκοφάγα θηλαστικά όπως αλεπούδες και αδέσποτοι σκύλοι.
Δυστυχώς, η δηλητηρίαση είναι μια από τις κυρίες αιτίες μείωσης του πληθυσμού του πυρόχρου γύπα στην Κύπρο (η δηλητηρίαση ήταν η αιτία θανάτου επτά γυπών την περίοδο 2015-2016) και μια από τις αιτίες εξαφάνισης του μαυρόγυπα ως φωλεάζοντος είδους, ενώ αρκετά είδη αρπαχτικών βρίσκονται κάθε χρόνο δηλητηριασμένα από δολώματα. Στο σημείο αυτό, δεν πρέπει να αγνοείται ότι η τοποθέτηση δηλητηρίων σκοτώνει και άλλα είδη όπως πέρδικες, πάπιες, λαγούς και αγρινά.
Η θανάτωση ειδών της άγριας πανίδας με την τοποθέτηση δηλητηρίων είναι μια παράνομη και ανήθικη πράξη, η οποία έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και, κατ’ επέκταση, στην ανθρώπινη υγεία. Κανένας δεν νομιμοποιείται να τοποθετεί δηλητηριασμένα δολώματα στη φύση, για οποιοδήποτε λόγο. Η ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τον εντοπισμό τέτοιων φαινομένων είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει ο κάθε ένας από εμάς.