Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Σαρωτικές κοπές δέντρων στον Δήμο Πάφου



Μετά από καταγγελίες από δημότες του Δήμου Πάφου για μαζική κοπή δέντρων από δημοτικό συνεργείο στη ”Λεωφόρο Νικολαΐδη”.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης προέβη στην εξής δήλωση:


«Στην πρόσφατη συνάντηση μου με το Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος συζητήσαμε το σοβαρό θέμα που προκύπτει με το φαινόμενο των μαζικών κοπών  δέντρων από δημοτικά συνεργεία. Κατανοούμε την ανάγκη να διορθωθούν λάθη παρελθόντος όπου φυτεύτηκαν δέντρα μη κατάλληλα για τις κλιματικές συνθήκες της Κύπρου και σε εντελώς ακατάλληλες θέσεις επί των πεζοδρομίων.

Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα προσβασιμότητας που προκύπτει με την φύτευση δέντρων επί των πεζοδρομίων κατά τρόπο που εμποδίζεται η κίνηση πεζών και ιδιαίτερα ατόμων με αναπηρία ή κινητικά προβλήματα/ειδικές ανάγκες (π.χ. ηλικιωμένοι, μητέρες με παιδικά καροτσάκια, έγκυες γυναίκες, κοκ).

Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις όπου είναι αναγκαία η αφαίρεση δέντρων από τα πεζοδρόμια ή δια πλάτυνση πεζοδρομίων.

Όμως ο Δήμος Πάφου διεξάγει αυτές τις εργασίες χωρίς επιστημονική μελέτη και κατάρτιση αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης γεωπόνου. Η εισήγηση μας προς το δήμαρχο είναι να ανακληθούν οι επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» των δέντρων μέχρι να αναλάβει ο γεωπόνος υπηρεσία. Δυστυχώς ο Δήμαρχος Πάφου δεν έχει αποδεχθεί την εισήγηση μας και προχωρά ακάθεκτος στην μαζική αφαίρεση δέντρων από τα πεζοδρόμια.

Πέραν τούτου πρέπει επιτέλους ο κ. Φαίδωνος να εφαρμόσει διαδικασία συναίνεσης και συνεννόησης με το δημοτικό συμβούλιο και τους πολίτες. Η διαδικασία αντικατάστασης των δέντρων πρέπει να περάσει από διαδικασίες δημόσιου διάλογου και συν διαβούλευσης.

Λυπούμαστε που ο φίλος Δήμαρχος Φαίδωνος, τον οποίο είχαμε στηρίξει και στηρίζουμε στο έργο του για πάταξη της παρανομίας και για ανάπτυξη στο Δήμο Πάφου, δεν έχει ακόμα κατανοήσει τη δύναμη της σύνθεσης και συνεννόησης. Περιμένουμε από τον κ. Φαίδωνος να αντιμετωπίσει με θετικότητα την πρόταση μας.


Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών