Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Το Εμπορικό Κέντρο της Πάφου χρειάζεται Σκίαση


Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο εμπορικό κέντρο της Πάφου έγινε μια εκπληκτική μεταμόρφωση της εικόνας και μια ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών της περιοχής.
Είναι επίσης αλήθεια ότι κάθε μέρα που περνά και τα έργα ολοκληρώνονται, η περιοχή αναπτύσσεται και ομορφαίνει περισσότερο, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια αισιόδοξη αίσθηση στους επισκέπτες αλλά και στους καταστηματάρχες για πραγματικήδυναμική πρόοδο.Παράλληλα, αυξάνει την ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει άμεσα επιπρόσθεταμέτρα και πρωτοβουλίες για την ουσιαστική ανάδειξη της περιοχής και την αύξηση τηςεπισκεψιμότητας στη συγκεκριμένη περιοχή, έτσι ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να περηφανευόμαστε ότι πετύχαμε τους στόχους μας.
Με αφορμή και της πρότασης του συνάδελφου κ. Μαρίνου Στυλιανού, για αιωρούμενες ομπρέλες, επαναφέρωπρος συζήτηση και τη δική μου εισήγηση, ημερομηνίας 5 Μαΐου 2017, που αφορά τη σκίαση στο εμπορικό κέντρο με πανιά σκίασης. Σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζω την πρόταση του συναδέλφου, αντίθετα θεωρώ ότι και οι δύο προτάσεις είναι εξαιρετικές και μπορούν κάλλιστα να συνυπάρχουν γιατί το εμπορικό κέντρο επεκτείνεται σε τεράστια έκταση. 
Η δική μου πρόταση λοιπόν αφορά πανιά σκίασης. Η μελέτη εκπονήθηκε δωρεάν από την εταιρεία ShadeportsPlusLtd  και στάληκεγια μελέτη και προβληματισμό σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στις 05 Μαΐου 2017 σε μορφή βίντεο. Η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία είναι η κορυφαία στον τομέα σχεδίασης, κατασκευής και εφαρμογής αυτού του εξειδικευμένου τρόπου σκίασης, έκανε τρισδιάστατη απεικόνιση του κυρίου άξονα του εμπορικού κέντρου και με τη βοήθεια σχεδιαστικού προγράμματος παρουσιάζει την σκίαση στο χώρο μετά την εφαρμογή των πανιών σκίασης.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της πρότασης είναι ότι προσφέρει σκίαση στο χώρο μέχρι και 92%. Τα πανιά σκίασης θα εφαρμοστούν απευθείας στα κτήρια τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν είναι ομοιόμορφου σχήματος, δημιουργώντας έτσι όμορφα σχήματα και μοτίβαστο χώρο. Προσφέρεται 10 χρόνια εγγύηση από τον κατασκευαστή και ελάχιστο κόστος συντήρησης. Παράλληλα, η εφαρμογή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο που επιτρέπει σε μικρά ανοίγματα και μικρή διαπερατότητα του ήλιου έτσι ώστε να  μην πνίγεται η περιοχή ασφυκτικά, αλλά δίνει την αίσθηση του ανοικτού χώρου. Τα πανιά σκίασης είναι εξειδικευμένα υφάσματα με πολυαιθελίνη, υλικό το οποίο είναι ανακυκλώσιμο, φιλικό στο περιβάλλον και πολύ ανθεκτικό στον εφελκυσμό, με μεγάλη αντοχή στον άνεμο και ειδικότερα στο χαλάζι.Τα συγκεκριμένα πανιά σκίασης έχουν βραβευθεί ως τα καλύτερης ποιότητας, προέρχονται από την Νότια Αφρική και προσφέρουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου UV μέχρι και 94%. Το σπουδαιότερο πλεονέκτημα είναι ότι λόγω του τρυπητού πλεξίματος τους επιτρέπουν να δραπετεύει ο ζεστός αέρας προς τα πάνω, ενώ ταυτόχρονα αντικαθίσταται με κρύο αεράκι ο χώρος κάτω από το πανί, λειτουργώντας έτσι σαν κλιματιστικό ανοικτού χώρου. Έτσι, θα μπορούν πια άνετα οι συμπολίτες μας να απολαμβάνουν τις βόλτες τους και τα ψώνια τους στο εμπορικό κέντρο χωρίς να υποφέρουν από τη ζέστη ή τον πόνο στα μάτια από την αντανάκλαση του ήλιου στο μαρμάρινο δάπεδο. Επιπρόσθετα, υπάρχει μια γκάμα από 20διαφορετικά χρώματα που μπορούν να μετατρέψουν το εμπορικό κέντρο σε μια παραμυθένια περιοχή. Τέλος, το κόστος της οποιαδήποτε λύσης στο εμπορικό κέντρο αλλά και σε όλους τους χώρους κοινής ωφέλειας, θεωρώ ότι πρέπει να περιέχει το στοιχείο της γενικής επιβάρυνσης και όχι αυτό το κόστος να μετακυλήστει μόνο στους καταστηματάρχες, στην προκειμένη περίπτωση με προσωπικά έξοδα κάποιας λύσης σκίασης του προσωπικού τους και μόνο χώρου. 
Το βασικό ζητούμενο είναι να δημιουργούμε και να αναπτύσσουμε την πόλη μας με καινούργια έργα, έχοντας πάντα ως γνώμονα ότι θα πρέπει ο κόσμος να τα χαίρεται και να τα απολαμβάνει. Αφουγκραζόμενοι λοιπόν τις ανάγκες που δημιουργούνται, θα πρέπει να βρούμε τους συγκεκριμένους τρόπους οι οποίοι θα επιτρέψουν σε ντόπιους, επισκέπτες και τουρίστες να κατακλύσουν το νέο μας εμπορικό κέντρο και να το χαίρονται με περηφάνια και ανακούφιση. 

Φίλιππος Θ. Φιλίππου

Πολιτικός Μηχανικός

Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου