Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ο χειμερινός τουρισμός στην Πάφο


Πέραν των 200 χιλιάδων τουριστών μπορεί να δεχθεί η Πάφος την χειμερινή περίοδο, μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαρτίου 2018 αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ).


Προσθέτει ότι φέτος για την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να υπάρχουν σε πλήρη λειτουργία πέραν των 11,000 κλινών καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων ενώ όσα καταλύματα αναστέλλουν την λειτουργία τους για τους χειμερινούς μήνες προχωρούν σε σημαντικές αναβαθμίσεις και επεκτάσεις.   

H Πάφος ως τουριστικός προορισμός, πριν το έτος 2001, είχε σε πλήρη λειτουργία τον χειμώνα περίπου 18000-20000 κλίνες από τις 27000 που υπάρχουν ποσοστό που ανέρχεται στο 75% του συνολικού αριθμού κλινών.

Κατά την αντίστοιχη περσινή χειμερινή περίοδο η Πάφος υπολογίζεται ότι έχει προσελκύσει μόνο 100 χιλιάδες επισκέπτες αν και με τη δυναμικότητα της θα μπορούσε να φιλοξενήσει πέραν των 200 χιλιάδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με βάσει τα επίσημα στοιχεία του 2016,  η Πάφος υπολογίζεται ότι προσελκύει περίπου το 38% των ολικών αφίξεων που αντιστοιχεί σε περίπου 1,200,000 επισκέπτες.

Από αυτούς, οι  950 χιλιάδες, φτάνουν στο νησί τους μήνες Μάιο- Οκτώβριο, με εμφανή ωστόσο, την μεγάλη προοπτική που υπάρχει για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο.   

Η ΕΤΑΠ εκτιμά ότι  η χειμερινή περίοδος φέτος αναμένεται να είναι γιατί, μεταξύ άλλων, η αεροπορική σύνδεση της Πάφου με σημαντικές αγορές είναι ακόμη περιορισμένη και αρκετοί διοργανωτές ταξιδιών δεν περιλαμβάνουν την Πάφο και την Κύπρο γενικά στα προγράμματά τους.

Στο σύνολο η Πάφος σήμερα αριθμεί στο σύνολο  27,635 κλίνες εκ των οποίων το 47% ανήκουν στις κατηγορίες των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων.

Εν τω μεταξύ, η έκθεση των βρετανικών ταχυδρομείων κατατάσσει την Πάφο ως τον πιο ελκυστικό και οικονομικό προορισμό για χειμερινό προορισμό γεγονός το οποίο θα αξιοποιήσει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (Πάφου), δήλωσε ο Πρόεδρός του, Θάνος Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι η έκθεση αυτή, περιλαμβάνει ανάλυση του κόστους των διακοπών σε πόλεις της Μεσογείου με την Πάφο να έχει αναδειχθεί ως η πιο οικονομική πόλη για διακοπές με βάση την εμπειρία των επισκεπτών.

Πρόσθεσε πως η Πάφος, για να διατηρήσει την πρωτιά, θα πρέπει να είναι ένα βήμα πιο "μπροστά" από τον κάθε τουρίστα που επισκέπτεται την επαρχία.

Επί του ιδίου θέματος, ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Πάφου, Παναγιώτης Βορκάς, δήλωσε ότι η πρωτιά της Πάφου, όπως καταγράφεται στην έκθεση των βρετανικών ταχυδρομείων, θα πρέπει να αξιοποιηθεί τόσο από τον Δήμο Πάφου, όσο και από την ΕΤΑΠ, τον ΠΑΣΥΞΕ και τον ΚΟΤ.

Ο κ. Βορκάς, είπε στο ΚΥΠΕ, ότι η έκθεση θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη συνεδρία της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου, ούτως ώστε να εξευρεθούν οι τρόποι πλήρους αξιοποίησής της.


Πηγή: ΚΥΠΕ