Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Η υπόθεση των πινακίδων στο Δήμο Πάφου


Δεν παραδέχτηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Χρίστος Γεωργίου, πρώην υπάλληλος του λογιστηρίου του Δήμου Πάφου, για την υπόθεση των πινακίδων, ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου.

Σύμφωνα με την κατηγορούσα Αρχή, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ο Γεωργίου κατηγορείται ότι μεταξύ των ετών 2006- 2012 στην Πάφο, ενώ ήταν δημόσιος λειτουργός, καταχράστηκε την εμπιστοσύνη και ενέκρινε πληρωμές για υλικά αξίας 18.000 ευρώ που προορίζονταν για την κατασκευή πινακίδων.
Επίσης κατηγορείται ότι μεταξύ 2006 – 2012 στην Πάφο ενώ ασκούσε τα καθήκοντα του ως εσωτερικός ελεγκτής καταχράστηκε την εμπιστοσύνη και ενέκρινε πληρωμές ύψους 54.715 ευρώ για αγορές υλικών και πάλι για την κατασκευή πινακίδων.
Ακόμη, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, μεταξύ των ετών 2010- 2011 ενέκρινε πληρωμές για το ποσό των 5.901 ευρώ για την κατασκευή πινακίδων για τις στάσεις λεωφορείων.
Επιπλέον το 2011- 2012 ενέκρινε πληρωμές από τη θέση του για το ποσό των 3.162 ευρώ που αφορούσε την αγορά πινακίδων που χρησιμοποιούνταν για την αρίθμηση κατοικιών.
Σε άλλη περίπτωση κατηγορείται ότι μεταξύ των ετών 2011- 2012 ενέκρινε ποσό ύψους 166.000 ευρώ για την κατασκευή στεγάστρου μηχανών είσπραξης.
Μεταξύ των ετών 2007-2010 κατηγορείται ότι ενέκρινε ποσό 49.202 ευρώ για την κατασκευή 121 πινακίδων για χώρους στάθμευσης ενώ το 2007- 2011 ενέκρινε ποσό ύψους 34.592 ευρώ για την κατασκευή πινακίδων.
Το 2009 – 2012 κατηγορείται ότι ενέκρινε ποσό 47.621 ευρώ για την προμήθεια άσπρων και κόκκινων πλαστικών και το 2009 το χρηματικό ποσό των 18.168 ευρώ για την αγορά 318 πινακίδων.
Μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για την υπόθεση με τις πινακίδες στο Δήμο Πάφου, απάντησαν σε προηγούμενες δικάσιμες οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, Σάββας Σάββα, πρώην δημοτικός μηχανικός στο Δήμου Πάφου, ο Θέμης Φιλιππίδης δημοτικός γραμματέας του Δ. Πάφου και ο Δημήτρης Πατσαλίδης, πρώην οικονομικός διευθυντής του Δήμου, που κατηγορούνται για κατάχρηση εμπιστοσύνης.
Το Δικαστήριο διέταξε και για τους τέσσερις όπως προσαχθούν εκ νέου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, στις 20 Σεπτεμβρίου στις 10:00 το πρωί .
Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου διέταξε και για τους τέσσερις περιοριστικούς όρους, δηλαδή να υπογράψουν έκαστος προσωπική εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ και ένας αξιόχρεος εγγυητής να υπογράψει για τον καθένα το χρηματικό ποσό επίσης των 50 χιλιάδων ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση με τις πινακίδες, που είχε καταγγελθεί πριν δύο χρόνια περίπου και καταχωρήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, αφορά παραγγελίες για κατασκευή και προμήθεια του Δήμου Πάφου με πινακίδες οδικών σημάνσεων, χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Δήμος Πάφου, προτού προχωρήσει σε καταγγελία, λειτουργοί του Δήμου παράγγελλαν σε δύο συγκεκριμένες εταιρείες πινακίδες οδικών σημάνσεων τις οποίες, όπως αποδείχθηκε, ο Δήμος Πάφου δεν θα χρειαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Από τη δραστηριότητα αυτή, σύμφωνα με το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού που όρισε ο Δήμος, επωφελούνταν οικονομικά υπάλληλοι της δημοτικής Αρχής που είχαν σχετικά καθήκοντα στο εν λόγω τμήμα αλλά και εταιρείες από τις οποίες γίνονταν οι παραγγελίες. Με βάση το πόρισμα θα έπρεπε να γνώριζαν ότι ο Δήμος δεν χρειάζονταν τέτοιου είδους παραγγελίες.
Στο μεταξύ, σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στην Πάφο, για την ίδια υπόθεση των πινακίδων παραπέμφθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου δύο εταιρείες και τρία άλλα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους διευθυντές των δύο εταιρειών (ΕΤΝΑ και ALMA) κατασκευής πινακίδων, Χρίστο Ιωάννου της ETNA και Σωτήρη Αντωνιάδης της ALMA και τον δημοτικό υπάλληλο Ανδρέα Νικολάου.


κυπε