Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

«Η απαγωγή από το Σεράι» από το 19ο Pafos Aphrodite Festival


Με το ρομαντικό αριστούργημα « Η απαγωγή από το Σεράι» και ερμηνείες σπουδαίων καλλιτεχνών ανοίγει αυλαία το 19ο Pafos Aphrodite Festival , στις 1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου.

Οι λάτρεις της όπερας θα απολαύσουν ένα μοναδικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα το οποίο υπογράφουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες της λυρικής σκηνής και αποτελεί μια συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization C.E.F.A.C. και του θεάτρου της Πίζας, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Alexandre the Great στην Πάφο, και στην οποία παρευρέθηκαν όλοι οι συντελεστές και καλλιτέχνες της όπερας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus, Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, σημείωσε, ότι μέσα από τη μακρόχρονη δημιουργική πορεία του θεσμού, η Πάφος αλλά και η χώρα μας ευρύτερα, έχει αποκτήσει το δικό της στίγμα στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης και έχει καταστεί χώρος μόνιμης και γόνιμης συνάντησης λαών και πολιτισμών.
Φέτος, πρόσθεσε, που η Πάφος έχει τη μεγάλη τιμή αλλά και τη βαριά ευθύνη να είναι ΠΠΕ, η διοργάνωση της όπερας αποτελεί μία από τις κύριες εκδηλώσεις του Καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017 και η ανάγκη για αρτιότητα του θεσμού, τόσο από καλλιτεχνική όσο και από οργανωτική άποψη, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Για ακόμη μια φορά το Pafos Aphrodite Festival θα φιλοξενήσει στη σκηνή του, ιταλική παραγωγή με καταξιωμένους και έμπειρους συντελεστές, είπε. Αυτές οι συνεργασίες που αναπτύσσονται μέσω του πολιτισμού ενισχύουν και εμπλουτίζουν τις σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Κύπρου και δείχνει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των φορέων των δύο χωρών στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού, συμπλήρωσε.
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, ο Δήμαρχος Πάφου ευχαρίστησε την Πρεσβεία της Ιταλίας στη Κύπρο και ιδιαίτερα τον πρέσβη Guido Cerboni για την πολύτιμη στήριξη του και τη στενή συνεργασία.
Ο κ. Φαίδωνος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και φέτος – όπως είπε - “θα προσφέρουμε στο κοινό που μας τιμά με την εμπιστοσύνη του μια μοναδική εμπειρία και οι συντελεστές θα μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικής δεξιότητας και ύψιστης αισθητικής μαγείας.
Εξάλλου ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Παύλος Παρασκευά υπογράμμισε ότι η εταιρεία Pafos Aphrodite Festival συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση ενός κοινού με ιδιαίτερη αγάπη για την όπερα.
Το Μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου, πρόσθεσε, γνώρισε ένδοξες μέρες με παραστάσεις που άφησαν εποχή στο καλλιτεχνικό στερέωμα του μικρού , αλλά πλούσιου σε πολιτισμό νησιού μας.
Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, είπε, καταφέραμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη στήριξή μας σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό.
Εκ μέρους της Προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου Αίγλης Παντελάκη, μίλησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Nenad Bogdanovic, ο οποίος ανέφερε ότι η συμμετοχή αριθμού χορωδών από την Κύπρο είναι ουσιώδους σημασίας για την πορεία του θεσμού.
Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με το Pafos Aphrodite Festival έχει πια εδραιωθεί και διαβεβαίωσε ότι τόσο η Διοίκηση όσο και οι μουσικοί της Ορχήστρας συμμετέχουν και εργάζονται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό κάθε φορά.
Η σκηνοθέτης της παράστασης Leigh Holman, περιγράφοντας συναισθήματα που δημιουργεί η ρομαντική όπερα «Η απαγωγή από το Σεράι», τόνισε ότι ο Mozart μας θυμίζει να γελάμε, να αισθανόμαστε βαθιά, να κρατάμε τους όρκους μας και να αγαπάμε. Ο Mozart, πρόσθεσε, ήταν μόλις 25 ετών το 1782 όταν έκανε πρεμιέρα η όπερα στη Βιέννη και εισέπραξε υπέροχες κριτικές για τη μουσική, την κωμική της δράση και τις φωνητικές της απαιτήσεις.
Οι θεατές στην Ευρώπη, σημείωσε η Leigh Holman, είχαν σαγηνευτεί από τον “Οριενταλισμό”, ο οποίος είχε εισαχθεί στην Ευρώπη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και η επίδραση του ήταν εμφανής στην αρχιτεκτονική, την τέχνη, το σχέδιο και τη μουσική σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.
Ο Διευθυντής της Ορχήστρας Daniele Agiman, αναφερόμενος στον Mozart, είπε ότι ήταν γεμάτος ενέργεια, ελπίδα και αγαπούσε πάρα πολύ την τέχνη και τη δημιουργία.
Η μουσική αυτής της απίστευτης όπερας, υπογράμμισε, εκπέμπει ενέργεια και δύναμη και προκαλεί όλα τα συναισθήματα που μπορεί να αισθάνεται ένας άνθρωπος στη ζωή : ευτυχία, θλίψη, άγχος. Συναισθήματα που δεν περιγράφονται με λόγια αλλά με τη μουσική ενός 25χρονου μουσικού που αγγίζει το μυαλό και την καρδιά μας, ανέφερε. Ο Daniele Agiman εξέφρασε τη χαρά του που η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, το νησί της Αφροδίτης, της Θεάς της Αγάπης, του έρωτα και της ομορφιάς.
Εξάλλου ο Περιφερειακός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Κώστας Χατζηπαππάς εξέφρασε τις καλύτερες ευχές του για τη διοργάνωση της όπερας του Pafos Aphrodite Festival, λέγοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου με σταθερότητα στηρίζει τον πολιτισμό και ειδικότερα φέτος την ΠΠΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση η Εταιρεία Pafos Aphrodite Festival Cyprus, διοργανώτρια των παραστάσεων της όπερας, πληροφορεί το κοινό ότι κατά τη διάρκεια του τριημέρου των παραστάσεων και μεταξύ των ωρών 6.00 το απόγευμα με 8.30 το βράδυ θα απαγορεύεται η διακίνηση οχημάτων στους μη κατόχους εισιτηρίων όπερας στη λεωφόρο Αποστόλου Παύλου στο ύψος Παφίας Αφροδίτης, στην οδό Λήδας, στην οδό Αλκμήνης στο ύψος της Εκκλησίας Θεοσκέπαστης, στην οδό Αρτέμιδος, στην οδό Διονύσου και στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της οδού Ιάσωνος.
Παρακαλούνται οι κάτοχοι εισιτηρίων της όπερας, για δική τους διευκόλυνση, όπως κατευθύνονται από τον κυκλικό κόμβο του Παφιακού Σταδίου προς τις λεωφόρους Δημοκρατίας και Ποσειδώνος ακολουθώντας την διαμορφούμενη σήμανση.
Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 8.00 μ.μ. ακριβώς.
Θεσμικοί χορηγοί του Pafos Aphrodite Festival 2017 είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.


κυπε