Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ανάκληση της απόφασης του Υπ. Εσωτερικών για εκμίσθωση τ/κ τεμαχίου ζητεί ο Δήμος Πάφου

Το μήνυμα ότι ο Δήμος Πάφου βάζει πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή του για να εκμισθώσει το τουρκοκυπριακό τεμάχιο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αποστόλου Πάφου σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία, έστειλε ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας.


Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Βέργας ανέφερε «ότι ο Δήμος Πάφου ενωμένος στέλνει ένα ηχηρό όχι σε διαδικασίες που έγιναν χωρίς τη συγκατάθεση του Δήμου.»
Αναφερόμενος στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη χθεσινοβραδινή συνεδρία σε σχέση με την αίτηση της εταιρείας ΟΣΥΠΑ Ltd. για εκμίσθωση τ/κ ιδιοκτησίας γης επί της Λεωφόρου Αποστόλου Παύλου, με σκοπό τη δημιουργία σύγχρονου διαμετακομιστικού σταθμού λεωφορείων, είπε πως το Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας ενώπιον του λεπτομερές ιστορικό της διεκδίκησης από ιδιώτες και οργανισμούς δημόσιου δικαίου του τεμαχίου που περικλείεται μεταξύ της Λεωφόρου Αποστόλου Παύλου και της οδό Υφαίστου, καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών υπό την ιδιότητα του ως κηδεμόνα τουρκοκυπριακών υπηρεσιών να ανακαλέσει την απόφασή του για έγκριση της εκμίσθωσης μέρους του εν λόγω τεμαχίου στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, με δικαίωμα υπεκμίσθωσης του συγκεκριμένου χώρου στην εταιρεία ΟΣΥΠΑ Ltd.

Επίσης καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών να εγκρίνει την εκμίσθωση του διαθέσιμου μέρους του τεμαχίου στο Δήμο Πάφου προς αξιοποίηση του για κοινωφελή σκοπό προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
«Αυτό γίνεται σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ημερομηνίας 2 Οκτωβρίου του 2013, η οποία κοινοποιήθηκε στον Έπαρχο Πάφου και το Υπουργείο Εσωτερικών με επιστολές ημερομηνίας 15.10.2013 και 7.1.2014 αντιστοίχως", πρόσθεσε.
Η θέση του Δήμου Πάφου, είπε ο κ. Βέργας, βασίζεται στην εκτίμηση ότι λόγω της γειτνίασης του τ/κ τεμαχίου με την αρχαιολογική περιοχή της Κάτω Πάφου και με χώρους οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ενιαίου σχεδιασμού για σκοπούς πολιτιστικής υποδομής, το υπό αναφορά τεμάχιο δεν προσφέρεται ούτε για ανάπτυξη της μορφής και της έντασης  που εξυπακούεται η αίτηση της ΟΣΥΠΑ, ούτε για ηπιότερη ανάπτυξη ποιοτικού χαρακτήρα.
Από τα στοιχεία ή και τις πληροφορίες που έχουν τεθεί υπόψη του σώματος, είτε γραπτώς, είτε προφορικώς, ανέφερε, προκύπτει «εκ πρώτης όψεως θέμα πιθανής ύπαρξης ευθυνών διαφόρων προσώπων που είχαν εμπλακεί στο χειρισμό του όλου θέματος μέσω πράξεων ή και παραλείψεων».

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, "κρίνεται επιβεβλημένη η διεξαγωγή από ερευνώντα λειτουργό, ο οποίος θα είναι πρόσωπο εκτός του Δήμου, ενδελεχούς έρευνας με σκοπό τη διαπίστωση και απονομή ενδεχομένων τέτοιων ευθυνών σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν βρίσκεται".
Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ερευνών λειτουργός θα επιλεγεί από τον κατάλογο δικηγόρων που καταρτίστηκε μέσω διαδικασίας, η οποία συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 μεταξύ του Δήμου και του δικηγορικού συλλόγου Πάφου.
Στη διάσκεψη Τύπου μίλησαν και οι επικεφαλής των Δημοτικών Ομάδων του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, και του Κ.Σ. ΕΔΕΚ.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ Νίκος Σιμμιλίδης ανέφερε πως η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκει όλες τις δημοτικές ομάδες ενωμένες και εκτίμησε ότι το μήνυμα που φεύγει από την πόλη της Πάφου προς την Κυβέρνηση θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο κ. Σιμμιλίδης σημείωσε πως η χθεσινοβραδινή συνεδρία και η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στέλνει το μήνυμα "ότι πάνω απ' όλα η Πάφος, και η Πάφος μας ενώνει".

Ο Γιώργος Σιαηλής, επικεφαλής  της Δημοτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ, είπε πως η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ στηρίζει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πάνω απ' όλα, είπε, πρέπει να βάζουμε το συμφέρον της Πάφου.  

O επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε πως η χθεσινοβραδινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση στέλνοντας το μήνυμα ότι πάνω από όλα είναι οι Παφίτες χωρίς ο λόγος μας να παλινδρομεί. Ενωμένοι, είπε, «μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

O επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Βάσος Δημητρίου χαρακτήρισε σταθμό τη χθεσινοβραδινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνοντας πως - από τούδε και στο εξής- μπορούμε ενωμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα της Πάφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: