Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Δεν θα γίνουν σήμερα διακοπές στην παροχή ηλεκτρισμού

Την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα, Πέμπτη, ημέρα που θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, ανακοίνωσαν το απόγευμα οι τέσσερις συντεχνίες του προσωπικού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).



"Για να αφήσουμε ελεύθερη την Δημοκρατία να λειτουργήσει απρόσκοπτα και να μη θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ότι θέτουμε σε ομηρία το νομοθετικό Σώμα έχουμε αποφασίσει για αύριο Πέμπτη, ημέρα συνεδρίασης της Βουλής, την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Άδωνης Γιασεμίδης, μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη των τεσσάρων συντεχνιών του προσωπικού της ΑΗΚ, που έγινε στα γραφεία της Αρχής.

Ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκε όπως παραμείνουν κλειστά τα γραφεία της ΑΗΚ και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών και όπως το προσωπικό διανέμει το πρωί ενημερωτικό υλικό στον κόσμο, ενώ το απόγευμα παραστεί σύσσωμο στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

"Αν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περάσει και συμπεριληφθεί η ΑΗΚ στις αποκρατικοποιήσεις τότε θα μπούμε σε μια μακρά περίοδο αστάθειας με απρόβλεπτες συνέπειες και με διασάλευση έντονα πλέον της εργατικής ειρήνης, εν μέσω οικονομικής ύφεσης και σε περίοδο όπου υπάρχει πλέον μια σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "οι στιγμές που περνούμε είναι πάρα πολύ κρίσιμες και το επίμαχο νομοσχέδιο άπτεται του δημόσιου συμφέροντος".

Ανέφερε επίσης ότι "το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποκρατικοποιήσεων παραβιάζει το Σύνταγμα και νομοθεσίες, ενώ δεν λαμβάνει, καθόλου, υπόψη την εθνική ασφάλεια και δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον".

Ο κ. Γιασεμίδης χαιρέτισε την κίνηση των τεσσάρων κομμάτων (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων, Συμμαχία Πολιτών), τα οποία έχουν αφήσει κατά μέρος, όπως είπε, "τις όποιες διαφορές έχουν και έχουν θέσει υπεράνω όλων το δημόσιο συμφέρον".

Κάλεσε τους βουλευτές "να βγουν από τα κομματικά στεγανά - όπως έχουμε πράξει όλοι εμείς οι εργαζόμενοι - προστατεύοντας έτσι την οικονομία του τόπου και την εθνική αξιοπρέπεια" και το Σύνταγμα.

"Καλούμε τον κάθε ένα βουλευτή, όπως αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για εμάς είναι αδιανόητο ο νομοθέτης να ψηφίζει νόμο ο οποίος παραβιάζει το Σύνταγμα και άλλες νομοθεσίες", είπε ο κ. Γιασεμίδης, προσθέτοντας ότι "αν οι ίδιοι οι νομοθέτες καταστρατηγούν το ίδιο το Σύνταγμα πως αναμένουν τους πολίτες να σέβονται τους θεσμούς του κράτους;".

Κληθείς να αποσαφηνίσει τι εννοεί με την φράση "αν συμπεριληφθεί η ΑΗΚ στις αποκρατικοποιήσεις τότε θα μπούμε σε μια μακρά περίοδο αστάθειας" και ερωτηθείς αν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα στο μέλλον, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι "αυτό θα το δούμε στη συνέχεια και ανάλογα θα αποφασίσουμε όλες οι συντεχνίες μαζί".

"Κανένας δεν θα θέλει να υπάρχει μια κοινωνική αναστάτωση, μια αναστάτωση της εργατικής ειρήνης σε μια περίοδο που γίνεται μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια", πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος απολογήθηκε αν κατά τη διάρκεια των μέτρων ταλαιπωρήθηκε το κοινό, προσθέτοντας ότι "κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει έστω και την τελευταία στιγμή οποιονδήποτε διάλογο που να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε μέτρα υπήρχαν προηγουμένως".

Ο κ. Πανόρκος χαιρέτισε "την προσπάθεια που καταβάλλεται από τα τέσσερα κόμματα ούτως ώστε η κυπριακή Βουλή να ορθώσει με αξιοπρέπεια το ανάστημα της, η οποία λείπει σήμερα από τον κυπριακό λαό, και να ζητήσει όπως επαναδιαπραγματευθεί την συγκεκριμένη πρόνοια του μνημονίου".

Πρόσθεσε ότι "το παράπονο των εργαζομένων είναι ότι σε κανένα στάδιο δεν διεξήχθη διάλογος είτε σε ό,τι αφορά τον Οδικό Χάρτη Αποκρατικοποιήσεων είτε σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο αποκρατικοποιήσεων".

Ανέφερε ότι αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα, ενώ προσπάθεια στη διάρκεια των μέτρων "να χειριστούμε αρκετή φειδώ το πολύτιμο αγαθό το οποίο διαθέτουμε προς το κοινό", προσθέτοντας ότι "στόχος τους ήταν να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να συζητηθεί το θέμα".

"Από σήμερα εκλείπουν οποιοιδήποτε λόγοι για να ταλαιπωρείται ο οποιοσδήποτε", είπε ο κ. Πανόρκος, καλώντας το κοινό να κατανοήσει το προσωπικό της ΑΗΚ.

Ο Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ/ΑΗΚ Δημήτρης Κωνσταντίνου είπε ότι "υποχρέωση μας ήταν να ενημερώσουμε τον κυπριακό λαό για τα κακά που έπονται με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που είναι ένα έκτρωμα".

Ο Πρόεδρος της ΣΥΒΑΗΚ Χρίστος Κυριακίδης είπε ότι "δεν έχουμε συνηθίσει το κυπριακό λαό με απεργίες και διακοπές ρεύματος" και εξέφρασε την ελπίδα ο κυπριακός λαός "να διερωτηθεί γιατί σήμερα καταλήξαμε σε αυτό το ακραίο μέτρο" της διακοπής ρεύματος.

Αυτό έγινε "στην προσπάθεια μας να δώσουμε ένα μήνυμα διότι εάν δεν συνεργαστούμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι και πολίτες, αυτά που θα ακολουθήσουν σε λίγα χρόνια θα είναι πάρα πολύ χειρότερα από αυτά που έζησε αυτές τις δύο-τρεις μέρες ο πολίτης", πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: