Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Τρία νέα σχέδια από την Αιμιλιανίδου για στήριξη των ανέργων



Τα τρία νέα σχέδια για στήριξη των ανέργων απεκάλυψε στην  Εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Sigma η Υπουργός Εργασίας Αιμιλιανίδου. Τα σχέδια θα προκηρυχθούν τις αμέσως επόμενες μέρες.
 

Όπως εξήγησε, το πρώτο σχέδιο αφορά τη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων από άνεργους οι οποίοι θα εκπαιδευτούν από το κράτος για να παρέχουν υπηρεσίες ως φροντιστές. Δεν πρόκειται εξήγησε μόνο για φροντίδα, αλλά και για κοινωνική στήριξη όπως για παράδειγμα τη συνοδεία τους στην Εκκλησία. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που βοηθά τόσο τους άνεργους όσο και μια ευπαθής ομάδα του πληθυσμού. Το σχέδιο απευθύνεται σε άνεργους εγγεγραμμένους στα μητρώα των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες ως φροντιστές.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά στήριξη από ανέργους οικογενειών/μονογονιών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι αδυνατούν να παίρνουν τα παιδιά τους σε παιδοκομικούς σταθμούς. Απευθύνεται σε άνεργους οι οποίοι θα εκπαιδευτούν ως φροντιστές παιδιών για να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε οικογένειες οι οποίες έχουν πραγματική ανάγκη, είπε η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Τέλος το τρίτο σχέδιο στηρίζεται στη λογική της κοινωνικής οικονομίας και θα αφορά στη δημιουργία συνεταιρισμών από άνεργους οι οποίοι θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Όπως εξήγησε οι συνεταιρισμοί αυτοί θα παρέχουν υπηρεσίες και αγαθά σε χαμηλές τιμές σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Από την πλευρά του το κράτος θα παρέχει τεχνογνωσία για το πώς δημιουργείται μια επιχείρηση, καθώς και οικονομική βοήθεια για τα πρώτα βήματα της επιχείρησης. Η Υπουργός πρόσθεσε ότι αυτού του είδους οι συνεταιρισμοί αποτελούν σήμερα το 10% των συνεταιρισμών στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στόχος είπε, είναι να μεταδώσουμε την τεχνογνωσία μας για δημιουργία επιχειρήσεων. Αναφερόμενη σε παραδείγματα, είπε ότι θα μπορούσε να ήταν ένα συνεταιρισμός μεταξύ οικονομολόγων, οι οποίοι θα προσφέρουν  συμβουλές σε ευπαθείς ομάδες με χαμηλό κόστος.

Καταλήγοντας η Υπουργός είπε ότι και τα τρία σχέδια επιδοτούνται από τα συγχρηματοδοτούμενα κοινωνικά ταμεία της ΕΕ κατά 95%.




Δεν υπάρχουν σχόλια: