Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

24ωρη απεργία σήμερα από τους εργαζόμενους στα λιμάνια της Κύπρου

Νέα 24ωρη απεργία εξήγγειλαν για σήμερα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, ως μέτρο διαμαρτυρίας για την προώθηση του νομοσχεδίου περί ημικρατικών οργανισμών, ενώ συνεχίζουν την αποχή τους από κάθε υπερωριακή απασχόληση, με αποτέλεσμα τα λιμάνια να παραλύσουν το προσεχές εορταστικό τριήμερο.




Η απόφαση για 24ωρη απεργία λήφθηκε χθες το πρωί σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε όπως όλοι οι εργαζόμενοι με τις συντεχνίες τους, συμμετάσχουν αύριο στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ, έξω από τη Βουλή.

Σε δηλώσεις του, εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ο Γλαύκος Κωνσταντίνου ανέφερε πως, στο πλαίσιο της χθεσινής συμφωνίας με το Υπουργείο Οικονομικών, για εντατικό διάλογο ώστε να επιλυθεί σειρά θεμάτων που σχετίζονται και με την υπερωριακή απασχόληση, οι συντεχνίες κάλεσαν τα μέλη τους να αναστείλουν τα οποιαδήποτε μέτρα, κάτι που ωστόσο απορρίφθηκε, με μικρή μάλιστα πλειοψηφία, από τους εργαζόμενους.
Οι συντεχνίες, συνέχισε, δικαιολογούν και σέβονται απόλυτα την απόφαση των μελών τους, αφού πέραν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της ελλιπούς στελέχωσης της Αρχής και της ανάγκης για συνεχή υπερωριακή απασχόληση, "το κυριότερο πρόβλημα είναι το σχέδιο δράσης της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Αρχής Λιμένων σε 27 μήνες και δεν θέλουν να κάνουν περαιτέρω θυσίες, αφού ξέρουν ότι σε 27 μήνες θα απολυθούν".

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, τα λιμάνια θα εργαστούν κανονικά την Παρασκευή με δυο βάρδιες, μέχρι τις 22:30, ενώ το τριήμερο που ακολουθεί δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε εξυπηρέτηση πλοίων, πέραν των κρουαζιερόπλοιων, των ξένων πολεμικών πλοίων και εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

"Την Τρίτη ελπίζουμε να μας καλέσουν και να δώσουμε ένα τέλος, γιατί αυτοσκοπός μας δεν είναι ούτε να δυσκολέψουμε τους συμπολίτες μας, ούτε να δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα στην οικονομία”, είπε ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ, σημειώνοντας παράλληλα ότι "πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, ότι πρέπει να υπάρχει προσυνεννόηση, διαπραγμάτευση και διαβούλευση και όχι να εφαρμόζεται κάτι χωρίς να προηγηθεί ο διάλογος".

Από πλευράς ΣΕΚ, ο Τίτος Τιμοθέου δήλωσε ότι η συντεχνία του, αν και διαφωνεί με μια νέα απεργιακή κινητοποίηση, σέβεται την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, ενώ προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της συνεχούς αποχής από την υπερωριακή απασχόληση.

"Εμείς διαφωνούμε ριζικά με αυτή τη θέση και ευελπιστούμε ότι κάποιοι θα κάμουν πιο σωστές σκέψεις, διαφορετικά τα πράγματα οδηγούνται στ' άκρα", είπε ο κ. Τιμοθέου, καλώντας Υπουργείο Οικονομικών και

Αρχή Λιμένων να κινητοποιηθούν και να επιχειρήσουν να δώσουν λύσεις σε συνεργασία με τις συντεχνίες, μέχρι την Παρασκευή, "γιατί αν μείνουμε ένα τριήμερο, αντιλαμβάνεστε το λιμάνι ουσιαστικά έκλεισε".

Εξάλλου, σε δηλώσεις του από πλευράς συντεχνιών της ΔΕΟΚ, ο Αντρέας Αντωνίου δήλωσε πως "δεν είναι πλέον θέμα υπαλλήλων και ωφελημάτων των ημικρατικών οργανισμών, αλλά είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία γενικότερα".

"Γι` αυτό και σήμερα θα είμαστε όλοι οι οργανωμένοι φορείς έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούμε", συμπλήρωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: