Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Παραδοσιακή Τυρόπιτα Σκοπέλου!!!



Τα πιο απλά πράγματα στον κόσμο έχει αποδειχθεί ότι είναι και τα νοστιμότερα.  Ένα από αυτά είναι και η σκοπελίτικη τυρόπιτα.  Αν ξέρετε να ανοίγετε φύλλο είναι η απλούστερη συνταγή του κόσμου.  Και δεν θέλει υπερβολική ποσότητα τυριού μέσα, ίσα-ίσα, θέλει λίγη αλλά από εκλεκτό κατσικίσιο τυρί.

Αν έχετε λοιπόν καλό λάδι για το τηγάνισμα, καλό τυρί για το γέμισμα και καλό αλεύρι για το φύλλο θα κάνετε την κορυφαία σκοπελίτικη τυρόπιτα.

Για να κάνετε μια γενναία πιατέλα γεμάτη στριφτές σκοπελίτικες τυρόπιτες χρειάζεστε

Για το φύλλο

  • 1 κιλό σταρένιο αλεύρι
  • 1 κουτ σούπας λάδι
  • 1 κουτ γλυκού ξύδι
  • Λίγο αλάτι
  • Νερό όσο πάρει για να κάνουμε μια σφικτή ζύμη

Θα χρειαστούμε επίσης αρκετό κορν φλάουρ όταν θα ανοίγουμε τα φύλλα για να μην κολλάνε
Και ½ κιλό κατσικίσιο τυρί σκοπελίτικο που δεν θα βρείτε εύκολα εκτός Σκοπέλου
Προτιμήστε λοιπόν κάποιο κατσικίσιο τυρί τύπου φέτας ή φέτα Τριπόλεως που έχει μπόλικο κατσικίσιο γάλα μέσα.

Παίρνετε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε μέσα το αλεύρι κοσκινιστό, περιχύνετε με το λαδάκι, το ξυδάκι και το αλάτι, ανοίγετε μια λακουβίτσα και προσθέτετε νερό σιγά-σιγά ζυμώνοντας με τα δυνατά σας μπράτσα μέχρι να σχηματίσετε μια ζύμη σφικτή καλά δουλεμένη.  Την αφήνετε να ξεκουραστεί για λίγο περίπου 10-15 λεπτά και αμέσως μετά την κόβετε σε μπαλάκια σε μέγεθος μπάλας του τένις.


Πασπαλίζετε μια λεία επιφάνεια με μπόλικο κορν φλάουρ και ανοίγετε λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου 50 πόντων. 


Όπως είναι ανοικτό το φύλλο το ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνειά του.  Απλώνετε το τυρί θρυμματισμένο με το χέρι στο κέντρο περίπου του φύλλου.  Τυλίγετε την πίτα να γίνει σαν ένας μακρύς σωλήνας και κατόπιν δίνετε το σχήμα σαλίγκαρου.  Γεμίζετε έτσι όλα τα φύλλα.  Τις τηγανίζετε μέσα σε άφθονο ελαιόλαδο καυτό μεν, αλλά όχι ζεματιστό και μόλις ροδίσουν και από τη μια μεριά τις γυρίζετε και από την άλλη.  Τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί να αποβάλουν όλα τα λάδια και τις σερβίρετε ζεστές-ζεστές. 


Πάνε με μπύρα, πάνε με κρασί , πάνε και με τσίπουρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: